
Sülük Tedavisi Hangi Bölgelere Yapılmaz?
Eski çağlardan beri uygulanan sülük tedavisi, geleneksel tamamlayıcı tıp uygulaması olup günümüze dek gelmiş bir tedavi yöntemidir. Tıp dilinde Hirudoterap olarak adlandırılan sülük tedavisi toksinlerin vücuttan atılması ve sülük salgısında bulunan enzimler sayesinde ağrı kesici ve kan sulandırıcı etkisi ile önemli ölçüde rahatlama sağlayan bir uygulamadır. Günümüzde sağlık sorunları nedeni ile ağrı yaşayan birçok insan sülük tedavisine başvuruyor.
Birçok hastalığın tedavisine destek olan ve vücudun belli bölgelerine uygulanan sülük tedavisi vücutta her bölgeye uygulanmıyor. Cilt sorunlarından kronik rahatsızlıkların tedavisinin desteklenmesine, kas-iskelet sisteminden dolaşım, sindirim ve sinir sistemine kadar birçok hastalığa iyi gelen sülük tedavisinin vücutta birçok bölgeye uygulanıyor.
Hangi Bölgelere Sülük Uygulanmaz?
Sülük tedavisinin uygulanmasının sakıncalı olduğu bölgeler şunlardır;
- Göz kapağı çevresi gibi yumuşak cilt bölgesi
- Avuç içi ve ayak tabanı
- Boyun
- Çene altı
- Koltuk altı
- Kasık bölgesi
Analjezik, antibakteriyel, antihipertansif, antidepresan, antioksidand ve kas gevşetici etkileri ile birçok rahatsızlığın tedavisine destek olan sülük uygulaması bazı durumlarda uygulanmaz.
Sülük Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Sülük tedavisi bazı hastalık ve rahatsızlıkların olduğu durumlarda uygulamamaktadır. Bunlar;
- Kansızlık (Anemi) sorunu
- Pıhtılaşmayı engelleyen hastalıklar
- Kalp yetmezliği
- Kontrolsüz diyabet
- Cerrahi işlem öncesinde
- Aktif kanaması olanlar
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı
- Hamile adayları, hamileler, emziren anneler ve çocuklara sülük tedavisi uygulanmamaktadır.
Yetkili ve alanında deneyimli hekimler tarafından uygulandığında hiçbir yan etkisi olmayan sülük tedavisi, yetkisi olmayan merdiven altı kurumlarda ve yetkisiz kişiler tarafından uygulandığında birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Bu nedenle uygulama sonrası sadece hafif kızarıklık veya kaşıntı görülebilen sülük tedavisi Sağlık Bakanlığı yetki belgeli yerlerde ve yine yetkili hekimler tarafından yapılmalıdır.
Sülük Damara Denk Gelirse Ne Olur?
Sülüklerin damarı büzme yetisi yoktur. Bu nedenle varis tedavisinde istenen sonucu vermez. Varis tedavisi için sülük tercih edilmemektedir. Yetkisi ve tecrübesi olmayan kişiler tarafından selülit veya varis için yapıldığında doku iltihabına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Sülük Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Sülük tedavisi sonrası 1 gün boyunca duş alınmamalı ve pansuman yeri açılmamalıdır. Aşırı tatlı-ekşi gıdalar, tahıllı gıdalar ve mercimek tarzı besinler yenmemelidir. Sülük sonrası 24 saat protein içeren besinlerin alınması önemlidir. Sülük izleri, yara veya kaşıntı en geç 2-3 hafta içinde geçecektir.
Sülük Tedavisinden Sonra Vücutta Neler Olur?
Hastalıkların tedavisinde önemli ölçüde destek olan sülük tedavisi sonrası birçok kişide hemen rahatlama hissedildiği bilinmektedir. Bazı hastalıklarda ise seans sayısı ve süre hastalığa göre daha uzundur. Bu gibi durumlarda tedavi etkilerini görmek için birkaç ay beklemek gerekebilir. Sülük tedavisi sonrası salgılanan enzimler birçok şekilde etki eder. Ağrı kesici, mikrop öldürücü, pıhtı eritici, pıhtılaşmayı engelleyici, dolaşım düzenleyici, kas gevşetici ve hücre yenileyici etkisi ile kişinin önemli ölçüde rahatlamasını sağlar.
Sülük Tedavisinin Yan Etkileri
Sülük tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Yan etki yaptığını dile getirenlerin yetki belgesi olmayan kişi veya merdiven altı yerlerde sülük tedavisi yaptırdığı bilenen bir gerçektir. Yan etki olarak en fazla hafif kızarıklık veya kaşıntı görülür. Geçici olan bu durum en geç 2-3 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Sülük tedavisi için güvenilir bir adres arayanların tercihi olan Konya GETAT, yetki belgeli bir merkez olara deneyimli hekimleri ile hizmet sunuyor. Hemen bizi arayabilir, sülük tedavisi için randevu alabilirsiniz.